Live Live

‘Wapenleveranciers medeplichtig aan viervoudige moord Enschede’

Gepubliceerd: Dinsdag 12 maart 2019 20:17

‘Wapenleveranciers medeplichtig aan viervoudige moord Enschede’

De inzet van twee undercoveragenten levert politie en justitie veel informatie op over de viervoudige moord in Enschede. Informatie die er onder meer toe leidt dat het Openbaar Ministerie twee wapenleveranciers en een vrouwelijke tussenpersoon medeplichtig acht.

Het OM vervolgt Arie (62) van D., diens zoon Dennis (32) en Zizi W. (38) voor medeplichtigheid aan de viervoudige moord in Enschede. Dat bleek dinsdag in de Almelose rechtbank. Daar stonden, voor het eerst, alle verdachten in de geruchtmakende moordzaak van 13 november vorig jaar, voor de rechter. Die dag werden Tuan Nguyen, Artur Sargsyan, Max Klaassen en Maijkel Akfidan doodgeschoten in een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat.

Hoofdverdachten
Vader Arie en zoon Dennis van D., afkomstig uit het Brabantse Sint Willebrord, leverden volgens justitie de wapens aan de drie hoofdverdachten: vader Camil A. en zijn zonen Dejan en Denis. Zizi W. uit Breda - vriendin van Dejan - zou het contact hebben gelegd tussen het Twentse drietal en vader en zoon Van D. „Van vader en zoon Van D. was algemeen bekend dat ze wapens konden leveren”, aldus Sandra Leusink, officier van justitie.

Geheime operatie
Justitie heeft een belangrijk deel van het bewijs verkregen door een geheime operatie rond Zizi W.. De Bredase vertelde aan medewerkers van de politie-eenheid Werken Onder Dekmantel (WOD) honderduit, maar wist daarbij niet dat ze met politieagenten sprak. Die verkregen door hun infiltratie een schat aan informatie over de voorbereiding en de nasleep van de moorden.

Wapenhandelaren
Zo vertelde Zizi W. over de manier waarop haar vriend Dejan A. haar twee weken voor de moorden vroeg om voor een automatisch wapen te zorgen. Ze stapte met die vraag naar meerdere criminele wapenhandelaren. Dennis van D. zou hebben toegehapt en de handpistolen hebben geleverd.

Daarvoor weigerde een andere handelaar voor een kalasjnikov te zorgen, omdat ‘de inkoopprijs van zo’n automatisch geweer al 2.500 euro bedraagt’. ‘En dan is het maximaal risico, minimale winst.’

Ontmoeting
Zizi W. regelde kort na de moorden in Enschede bovendien een ontmoeting tussen de schutters en Dennis van D., omdat er wapens omgeruild moesten worden. Ook vertelde ze over de 'stressige’ indruk die Dejan A. op haar maakte in die periode. ‘Hij had schulden, mogelijk door gokken.’

Omdat zowel Zizi W. als vader en zoon Van D. konden weten dat er met de geleverde wapens dodelijk schoten waren afgevuurd, vervolgt het OM ze voor medeplichtigheid aan de viervoudige moord. Daardoor hangt hen, net als de drie vermeende schutters, een jarenlange celstraf boven het hoofd. Ze blijven dan ook in voorarrest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: