Live Live

‘Twente loopt achter bij verbod op oplaten van ballonnen’

Gepubliceerd: Dinsdag 12 maart 2019 16:01

‘Twente loopt achter bij verbod op oplaten van ballonnen’

Het aantal gemeenten in Nederland dat een verbod heeft ingesteld op het oplaten van ballonnen, is in een jaar tijd ruim verdrievoudigd. Maar Twente blijft achter. In deze regio heeft geen enkele gemeente een verbod ingesteld; in Enschede geldt alleen een ontmoedigingsbeleid.

Dat staat in een onderzoek van Stichting De Noordzee, die zich inzet voor een verbod. Het plastic van de ballonnen is schadelijk voor de natuur en het milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

Ontmoedigen
Alleen Enschede heeft dus een ‘ballonnenbeleid’: de gemeente probeert het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Maar verboden is het dus niet. Politieke partij Lokaal-Hengelo riep vorig jaar al op tot een verbod. „Ballonnen horen bij een feestje, maar zijn slecht voor het milieu, dieren en de veiligheid. Daarom moeten we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk in de natuur terecht komen”, zei raadslid Ben van Veen eerder.

Het aantal gemeenten dat een verbod op het oplaten van ballonnen heeft ingesteld, is gestegen van 5 procent vorig jaar naar 17 procent nu. Op de interactieve kaart die de stichting gemaakt heeft, is het ‘ballonnenbeleid’ per gemeente te zien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: