Live Live

‘Trillende sok’ leert parkinsonpatiënt Hans Simmelink weer lopen

Gepubliceerd: Woensdag 15 mei 2019 07:51

‘Trillende sok’ leert parkinsonpatiënt Hans Simmelink weer lopen

Hans Simmelink kan weer lopen als een kievit. Dankzij de trillende sok, een uitvinding van studente Carola Koopman van de Universiteit Twente. Het kledingstuk geeft trillingen af, waardoor patiënten met de ziekte van Parkinson vlotter lopen. „Ik ga als een speer”, zegt Simmelink.

Ziekenhuis MST, universitair ziekenhuis Radboudumc en Carola Koopman gaan de sok verder ontwikkelen. Ze vroegen Enschedeër Hans Simmelink het hulpmiddel te testen. Videobeelden laten een verbluffend verschil zien tussen lopen mét en zonder sok. In het eerste geval loopt Hans als een kievit. Maar zonder trillende sokken schuifelen zijn benen langzaam en onzeker over de vloer.

Idee
„Hans Simmelink deed eerst zes minuten over twaalf meter. Met sokken werd dat 20 seconden”, zegt studente biomedische technologie Carola Koopman. Drie jaar terug kwam zij op het idee. Ze verdiepte zich met medestudenten in de bestaande hulpmiddelen tegen het onder parkinsonpatiënten veel voorkomende verschijnsel freezen. „Freezen betekent letterlijk bevriezen van de loopbeweging. Men plakt als het ware vast aan de grond. Dat duurt een paar seconden tot wel een half uur. Het gebeurt als de medicatie is uitgewerkt. Vaak van het ene op het andere moment.”

Freezen is een ingrijpende handicap, legt Hans Simmelink uit. Het overkwam hem een keer midden op de openbare weg. Een vrachtwagen reed hem tegemoet. Plots stokte zijn lopen. „Het voertuig kwam recht op me af. Gelukkig zag de chauffeur me.”

Winkels
Het gebeurt hem ook regelmatig in winkels. Hans Simmelink kan dan niet voor- of achteruit. „Het winkelpersoneel kent me inmiddels. Soms brengen ze een stoel. Maar winkelpubliek kijkt me vreemd aan.” Omdat hij bang is dat zijn automatische looppiloot hem in de steek laat, komt Simmelink minder vaak onder de mensen. „Schouwburgbezoek is bijvoorbeeld lastig. Ik ben vooraf al bang dat ik het toilet niet op tijd haal.”

Laserlamp
Technisch geneeskundige Marleen Tjepkema van ziekenhuis MST legt uit dat er diverse manieren zijn die de loopbeweging op gang kunnen brengen. Zo heeft Hans Simmelink een rollator met een laserlamp. Projectie van de lichtstreep op de vloer helpt hem de ene voet weer voor de andere voet te zetten. Maar ook geluidjes kunnen de patiënt letterlijk in beweging zetten. „Ik klak ook wel eens met mijn tong. Of ik zet een metronoom tegen mijn oor. Maar ja, als ik dat op straat doe, kijken mensen me vreemd aan.”

De trillende sok van Carola Koopman is een eenvoudige sok met een zijvakje waarin een computertje past. Hieruit hangt een draad die trillingen afgeeft aan de voet. „De patiënt heeft geen last van de draad, maar voelt de trilling. Dat stimuleert beweging”, aldus de studente.

Twee ton
De eerste testperiode met acht proefpersonen is zo goed verlopen, dat de Michael J. Fox Foundation twee ton geeft voor verdere ontwikkeling. De Canadese acteur, die lijdt aan parkinson, richtte zijn foundation op om een remedie te vinden tegen de ziekte. MST en Radboudumc kunnen nu elk twintig patiënten selecteren bij wie de sok wordt getest.

„Ook werken we aan een afstandsbediening. Hierdoor kan de patiënt de trillingen zelf aan en uit zetten. Dat geeft hem de controle over zijn eigen lichaam terug”, zegt Marleen Tjepkema. Als alles meezit, komt de uitvinding over twee jaar al beschikbaar. „Als ik de trillende sokken mee naar huis krijg, spring ik een gat in de lucht”, zegt Hans Simmelink.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Josien Kodde

Deel deze pagina: