Live Live

‘Probleempand’ aan Laaresstraat in Enschede verkocht

Gepubliceerd: Maandag 08 juli 2019 09:38

‘Probleempand’ aan Laaresstraat in Enschede verkocht

Het kamerverhuurpand aan de Laaresstraat, waarvan bewoners jarenlang zorgden voor grote overlast in de buurt, is verkocht. De nieuwe eigenaar is de Groningse projectontwikkelaar Axel Veldboom.

De bestemming van kamerverhuur blijft. Wel verzekert Veldboom dat hij gaat zorgen voor huurders die in de buurt passen en die geen overlast veroorzaken. „We gaan grondig renoveren. Het pand wordt van binnen luxer en van buiten volledig in ere hersteld. We gaan er mooie wooneenheden van maken die we zelf, zoals gebruikelijk, in beheer houden.”

Koopcontract
Het koopcontract is onlangs getekend, maar de akte van verkoop moet nog wel bij de notaris passeren. Een deel van het pand werd in februari van dit jaar op last van de gemeente gesloten, omdat het onveilig zou zijn voor de huurders. De eigenaar kreeg toen een zogenaamde last onder bestuursdwang vanwege ernstige tekortkomingen aan het pand en de leefruimtes in het huis. Het was niet de eerste keer dat de gemeente bestuursrechtelijke stappen ondernam. Bewoners aan de Laaresstraat gaven toen aan dat zij de overlast van hun straatgenoten in het oude, vervallen pand beu waren. Zij hoopten dat de vroegere garage en de belendende panden waar de vorige eigenaar Hüseyin Gözel twaalf kamers verhuurde, zo snel mogelijk tegen de vlakte zouden gaan.

Vechtpartijen
Bewoners klaagden over vechtpartijen tussen huurders en hun bezoekers, openbare dronkenschap, ramen die werden ingeslagen, schuttingen omgetrapt, brandstichting. De politie kwam vrijwel wekelijks met loeiende sirenes in de straat. Gözel had toen nog het plan om de panden grondig op te knappen. „Ik was daar ook al mee bezig toen er een partij zich meldde. Voor mij is er nu een last van me afgevallen, want ik zat er best wel een beetje mee in mijn maag. Gelukkig gaat de nieuwe eigenaar er iets moois van maken en daar wordt de buurt alleen maar beter van”, aldus Gözel.

Oplossing
De gemeente heeft gezocht naar een oplossing voor de jarenlange problematiek en naast Veldboom ook de WOM (Woning Ontwikkelings Maatschappij) De Laares benaderd om te kijken of het probleempand kon worden overgenomen. De WOM is eigenaar van nummer 11. Veldboom geeft aan ook belangstelling te hebben voor nummer 11 en het braakliggende terrein naast nummer 15. Er is reeds een afspraak gepland met de WOM. „We willen kijken of we de straat stedenbouwkundig kunnen afronden.”

Veldboom behoort wat het aantal woon- en winkelpanden betreft tot de grootste vastgoedondernemers in Enschede. Hij koopt veelal verwaarloosde en leegstaande panden in of vlak bij de binnenstad op, om daar luxe appartementen boven de huurtoeslaggrens van te maken. Hij is onder andere eigenaar van het voormalige Arke-gebouw, dat na bijna twintig jaar leegstand momenteel wordt omgebouwd tot appartementencomplex en het voormalige Streeklaboratorium aan de Edo Bergsmalaan dat eveneens is veranderd in wooncomplex.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: