Live Live

‘Met wagenloods Lonneker komt droom uit‘

Gepubliceerd: Zaterdag 11 mei 2019 13:31

‘Met wagenloods Lonneker komt droom uit‘

In Lonneker kan dit weekend een bezoek aan de molen worden gecombineerd met een bezichtiging van de nieuwe wagenloods.

„Hiermee is een lang verwachte droom uitgekomen”, zei voorzitter Harry Levink van HALL (Het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker) bij de officiële opening. De eerste plannen voor een wagenloods, direct naast de Lonneker Molen, dateren al uit 2002.

Vrijwilligers
Aan de realisatie van de schuur in oude stijl hebben de afgelopen jaren vele vrijwilligers uit het dorp meegewerkt. Het hout is afkomstig van gekapte bomen uit Ommen en veel materialen, inclusief het gebintwerk, van een gesloopte boerderij in Boekelo.

Akker tot bakker
De wagenloods vormt onderdeel van het project ‘Van akker tot bakker’, waarmee op het terrein van de Lonneker Molen het hele proces van zaaien tot het bakken van brood inzichtelijk wordt gemaakt. „Voor educatie aan de jeugd en behoud van cultureel erfgoed een prachtig initiatief”, aldus gemeentelijke stadsdeelmanager Inge Stegeman en Gea Pereboom van initiatiefkracht Enschede Noord.

Rechtszaak
De Stichting Lonneker Molen en HALL willen rond de molen nog een ontvangstruimte en een multifunctioneel gebouw realiseren. Hiertegen hebben omwonenden bezwaar gemaakt, waarover de Raad van State zich de komende week buigt.

Voorzitter Geertjan Takkenkamp van Stichting Lonneker Molen: „Ze zijn blijkbaar bang dat het hier helemaal volgebouwd wordt, maar dat is niet aan de orde. Alles draait hier om de molen. Die is het allerbelangrijkste.”

In het kader van de Nationale Molendag kunnen bezoekers dit weekend niet alleen de molen en nieuwe wagenloods bezichtigen, maar ook deelnemen aan allerlei activiteiten rond de molen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bert Hellegers

Deel deze pagina: