Live Live

VIDEO | ‘Kijk eens wat ik kan!’ wint Wilminkprijs voor beste kinderlied

Gepubliceerd: Zaterdag 13 april 2019 23:07

VIDEO | ‘Kijk eens wat ik kan!’ wint Wilminkprijs voor beste kinderlied

‘Kijk eens wat ik kan!’ van tekstdichter Jeroen Schipper heeft de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2019 gewonnen. De prijs werd zaterdag uitgereikt in theater De Kleine Willem.

Er waren vier genomineerden geselecteerd uit honderden inzendingen. En de jury liet er bij de prijsuitreiking geen misverstand over bestaan: daar zat ook veel rotzooi tussen. “Eigenlijk zou je lichte lijfstraffen moeten invoeren voor mensen die slechte kinderliedjes schrijven”, stelde jurywoordvoerder Ageeth de Haan. De jury kwam bij de inzendingen tenenkrommend clichérijm tegen als ‘lief-hartendief’, of ‘vertrouwen -op je bouwen’.

Niet kinderachtig
Het bewijst maar weer dat een kinderlied iets heel anders is dan een kinderachtig lied. De vier genomineerden namen geheel in de geest van Willem Wilmink hun publiek uiterst serieus. De onderwerpen waren gevarieerd: een egeltje dat droomt te kunnen vliegen, de aantrekkingskracht van watermoleculen of de ontdekking dat je zelf ineens een pester bent geworden.

Het winnende liedje is een vrolijk circusnummer waarin wordt gejubeld over al die geweldige stappen die kinderen maken: ze leren veters strikken, lezen en schrijven, en halen hun verkeersdiploma. Met mooi rijm als “u raakt er stuk voor stuk verrukt en dolgelukkig van.” Zangeres Kirsten Vermeij bracht het nummer met veel enthousiasme.

Bij de prijsuitreiking kreeg schrijver Jeroen Schipper de traditionele vraag wat er door hem heen ging. Het logische antwoord: “Kijk eens wat ik kan!”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: