Live Live

‘Inwoners van Enschede kunnen cijfers over radicalisme wel aan’

Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019 19:31

‘Inwoners van Enschede kunnen cijfers over radicalisme wel aan’

Zijn vragen over de eventuele aanwezigheid van radicalisme in Enschede bleven maandagavond onbeantwoord. Maar VVD-raadslid Malkis Jajan laat het daar niet bij zitten.

De vragen van Jajan sneeuwden een beetje onder in een debat dat werd gevoerd over een motie van de PVV. Die partij stelde voor dat het college preken van moskeeën gaat controleren op de inhoud en in het geval van een overtreding van de wet de gebedshuizen sluit.

Radicalisme
Jajan vroeg de burgemeester tijdens het debat of er concrete aanwijzingen of cijfers zijn van (mogelijk) geradicaliseerde moslims in Enschede. Maar Van Veldhuizen zei dat hij het niet zijn plicht vindt om daar in de openbaarheid op te antwoorden, omdat wanneer hij ‘ja’ zegt een hele bevolkingsgroep in het daglicht staat.

Malkis Jajan zegt zich te beseffen dat het hier om een gevoelige kwestie gaat, maar verblijft nu in verdere onzekerheid over zijn vragen. De VVD’er zegt dat hij zijn best zal blijven doen om antwoord te krijgen. „Andere burgemeesters in Nederland, zoals Ahmed Marcouch in Arnhem, hebben hier ook gewoon in de openbaarheid op geantwoord.” In het geval van Arnhem worden overigens 25 personen intensief gevolgd.

‘Niet verzwijgen’
„Ik wil een antwoord hebben. Is hier sprake van radicalisme in Enschede: ja of nee en in welke mate? We moeten nooit iets verzwijgen uit angst voor reacties van inwoners”, zegt Malkis Jajan.

Hij denkt niet dat de antwoorden leiden tot discriminatie. „Ik ken de Enschedeërs en dat zijn vriendelijke mensen. Die kunnen prima overweg met de feiten.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: