Live Live

‘Grens zit ontwikkeling Twentse steden in de weg’

Gepubliceerd: Donderdag 23 mei 2019 08:09

‘Grens zit ontwikkeling Twentse steden in de weg’

Ligging nabij de grens met Duitsland maakt grote gemeenten minder aantrekkelijk om te wonen. Enschede en vooral Hengelo zouden stijgen in de top-50 van aantrekkelijke steden als de grensbarrières worden geslecht.

Dat blijkt uit het rapport ‘Blik over de grens’, dat woensdagmiddag in Enschede werd gepresenteerd als bijlage bij de ‘Atlas voor gemeenten 2019’. In die jaarlijks verschijnende atlas, waarin de 50 grootste gemeenten van het land op tal van punten worden vergeleken, staat Hengelo op de 31ste plaats, Enschede op plek 44 en Almelo op plek 45.

Volgens een onderzoek van het bureau I&O Research zou Hengelo stijgen naar plek 19 (+12), Enschede naar 40 (+4) en Almelo gelijk blijven als de obstakels die gelden voor werken in Duitsland er niet zouden zijn. Want de aanwezigheid van banen in en rond de onderzochte 50 steden telt zwaar mee in de beoordeling of een stad aantrekkelijk is om te leven of niet.

Momenteel werkt 0,5 procent van de Enschedese beroepsbevolking in Duitsland, 0,3 procent van de Hengeloërs en 0,2 procent van de Almeloërs. „Elders in Nederland zoekt men in een straal van drie kwartier reizen rond de eigen woonplaats naar een passende baan. In Twente wordt er in een halve cirkel gezocht, want werken in Duitsland wordt niet als serieuze optie gezien”, zegt onderzoeker Ralf ten Hove van I&O Research.

Duitsland
Driekwart van de bewoners van het grensgebied heeft nooit in Duitsland gewerkt of overwogen om dat te doen en tien procent heeft het wel overwogen, maar het niet gedaan. Belangrijkste redenen daarvoor zijn de taal, onzekerheid over sociale zekerheid en onbekendheid met Duitse vacatures, zo blijkt uit het onderzoek van I&O Research onder 590 inwoners van het Nederlandse grensgebied van Groningen tot aan Limburg.

„ Werken in Duitsland is voor veel Nederlanders die dicht bij de grens wonen dus een brug te ver, terwijl uit ons onderzoek tegelijkertijd blijkt, dat de helft van de Nederlanders uit het grensgebied zegt vrienden, of kennissen in Duitsland te hebben. En 70 procent gaat jaarlijks één of meer keren naar Duitsland om er levensmiddelen te kopen, te winkelen, te tanken of de horeca te bezoeken”, aldus onderzoeker Ten Hove.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: