Live Live

‘Gratis matzes voor 150 scholen levert geweldige bekendheid op’

Vrijdag 16 maart 2018 13:10

‘Gratis matzes voor 150 scholen levert geweldige bekendheid op’

Het is vrijdag een komen en gaan bij Hollandia Matzes, de bakkerij in Enschede waar al sinds 1933 het zout- en suikerloze cracker-achtige brood wordt geproduceerd. Vertegenwoordigers van zo'n 150 basisscholen in Twente komen er de gratis matzes afhalen die over een kleine twee weken bij het paasontbijt door de leerlingen met een eitje worden gegeten.

Is het eten van matzes tijdens Pasen een (Joodse) traditie in menig gezin in Twente, ook het gratis verstrekken van het product door Hollandia Matzes aan scholen in het basisonderwijs is een gebruik dat vele jaren terug gaat. „Het is lang geleden ontstaan omdat veel veel scholen zelf geen geld hadden. We doen dit nu voor de 56ste keer”, zegt commercieel directeur Pieter Heijs, die spreekt van ‘een gebaar uit noaberschap’, dat zich beperkt tot de scholen in Twente.

De grote variant van de matzes, die met een doorsnee van zestien centimeter, gaat naar scholen in de hele regio. „Enschede, Goor, Denekamp... ze gaan echt overal naar toe. Ik denk dat er zeker 35.000 leerlingen bij het paasontbijt aan de matzes gaan'', zegt Heijs.

Dat kost een paar centen. Heijs: „Dat klopt, maar het levert ook veel op. Generaties na generaties zijn bekend met onze matzes. Het levert een geweldige naamsbekendheid op. Dat is ook wat waard.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita

Deel deze pagina: