Live Live

‘Europa’s grootste es’ in Enschede blijft grotendeels bebouwing bespaard

Gepubliceerd: Dinsdag 14 mei 2019 07:59

‘Europa’s grootste es’ in Enschede blijft grotendeels bebouwing bespaard

De westelijke krans van de Usseler Es blijft bebouwing in de toekomst bespaard. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond afgedwongen.

Oppositiepartij CDA die vurig een collegevoorstel verdedigt, terwijl coalitiepartijen er het mes in zetten: het is dualisme ten top, maar wel wat ongebruikelijk.

IJskast
Inzet van de discussie was maandagavond de westelijke krans van de Usseler Es. De gemeente moet 42,6 hectare aan ‘overbodige’ bedrijfsgrond uit de boeken halen. Dat kan alleen door een groot deel van de Usseler Es, ooit beoogd bedrijventerrein, tot landbouwgrond af te waarderen.

Om (grote) bedrijven in de toekomst de gelegenheid te geven zich in Enschede te vestigen, wil het college 20 tot 40 hectare grond als strategische voorraad in de ‘ijskast’ zetten. Als er over meer dan tien jaar vraag ontstaat, kunnen deze kavels snel uitgegeven worden. De westelijke krans van de Usseler Es voldoet perfect aan de wens van het college.

Cultuurhistorische es
Met een amendement op initiatief van Burgerbelangen heeft de gemeenteraad maandagavond een streep gezet door de strategische voorraad. De partijen erkennen de cultuurhistorische waarde van de Usseler Es (die de grootste van Europa wordt genoemd) en willen niet dat de bolling en de westelijke krans ten prooi vallen aan bedrijven of een zonnepark. De ruim 10 hectare op de oostelijke krans (het gebied tussen de oude N18 en de A35) blijft in beeld als ‘schuifruimte’ voor bedrijven die willen uitbreiden.

CDA, SP en Groep Versteeg stemden tegen het amendement. CDA-raadslid Ton ten Vergert waarschuwde zijn collega’s dat ze groeiruimte voor bedrijven ‘op slot’ zetten. „Het huidige aanbod bedrijfskavels is versnipperd.” Wethouder Jeroen Diepemaat moet op zoek naar alternatieve bedrijfslocaties voor de lange termijn. Dat is lastig, denkt hij. En wat betreft de westelijke krans van de Usseler Es: „Als de bedrijvenbestemming er eenmaal af is, wordt het later moeilijk om hem er weer op te krijgen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Studio Beeld en Verbeelding/Henk

Deel deze pagina: