Live Live

‘Enschede moet traditie paasvuren veiligstellen’

Gepubliceerd: Zondag 17 maart 2019 11:44

‘Enschede moet traditie paasvuren veiligstellen’

Democratisch Platform Enschede maakt zich zorgen over toekomst van paasvuren en wil dat gemeente organisatoren te hulp schiet.

In sommige plaatsen zijn de paasvuren afgelast. Enkele bouwers besloten te breken met de traditie. Ze vinden de veiligheidsrisico’s te groot, waarbij de vonkenregen in Scheveningen door de vreugdevuren tijdens de jaarwisseling een rol spelen. Zover mag het in Enschede niet komen, vindt DPE-raadslid Arjan Brouwer.

Veiligheid
Hij heeft hierover verschillende schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. „Bent u het met ons eens dat bij het verlenen van een vergunning voor het organiseren van een paasvuur de verantwoordelijkheid voor de veiligheid rondom dit evenement niet uitsluitend bij de aanvrager ligt, maar met name ook bij de gemeente?”, aldus Brouwer.

Erfgoed

Hij wil weten of ook het college, evenals Democratisch Platform Enschede, het paasvuur als immaterieel erfgoed beschouwt. De traditie moet veilig worden gesteld, aldus Brouwer. Om organisatoren tegemoet te komen, moeten wat hem betreft bij zowel de opbouw als het ontsteken van paasvuren ambtelijke toezichthouders aanwezig zijn.

Zorgen
Brouwer maakt zich ook zorgen over mogelijke gevolgen voor de toekomst van paasvuren door het vorig jaar verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar uitstoot van fijnstof. Brouwer richting college: „Bent u bereid een uitzonderingsregel toe te passen voor paasvuren bij een toekomstige APV of andere maatregelen om fijnstof bij houtverbranding terug te dringen, om deze traditie niet in gevaar te brengen?”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: