Live Live

‘Dikke kinderen in Enschede moeten beter worden geholpen’

Gepubliceerd: Dinsdag 12 maart 2019 17:05

‘Dikke kinderen in Enschede moeten beter worden geholpen’

Als er succesvolle methodes zijn om jongeren op een gezond gewicht te krijgen en te houden, moet Enschede daar dan niet aan meedoen? Dat vraagt de PvdA-fractie zich af. De Pvda’ers willen weten hoe het college daarover denkt.

De PvdA-fractie stelt haar vragen naar aanleiding van een recent artikel in deze krant over projecten om pubers gezond te krijgen en te houden. Het project ‘jongeren op gezond gewicht’ (JOGG) blijkt in de praktijk goed te werken.

Maatregelen
In 25 gemeenten waar werk wordt gemaakt van gezondheid nam het aantal kinderen met overgewicht af. Ook de maatregelen die scholen, sportverenigingen en zelfs wijken namen, hadden resultaat. ‘Gezonde traktaties op scholen, meer fruit in de sportkantines, hulp aan gezinnen die vaak ongezonde maaltijden op tafel zetten’, somt PvdA’er Deniz Dönmez op. Wat doet Enschede eigenlijk, vraagt hij zich af?

Stimuleren
‘Als PvdA willen we dat iedereen lang en gezond kan leven en een gezonde levensstijl is hierin erg van belang’, aldus Dönmez. ‘We vinden dan ook dat we onze toekomstige generaties moeten stimuleren gezonder te leven.’ Kent het college de JOGG-methode, wil de PvdA-fractie weten, en vooral ook: de kennelijk positieve resultaten?Zo niet, dan is het misschien tijd voor het college om zich erin te verdiepen. Want er moet meer gedaan worden om overgewicht tegen te gaan, vinden de sociaaldemocraten. Aanhaken bij het JOGG-project zou een optie zijn. ‘Is het college het daarmee eens? Zo nee, waarom niet?’

De stad moet een ‘gezonde leefstijl’ voor jongeren stimuleren, meent Dönmez. Als het niet een nieuw project wordt, dan wil de PvdA graag weten wat er nu al wordt gedaan om dikke kinderen een zetje in de goede richting te geven. En als er helemaal niks gebeurt: ‘Waarom niet?’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: