Live Live

‘Dak Grolsch Veste kan geen zonnepanelen dragen’

Gepubliceerd: Zondag 18 augustus 2019 09:11

‘Dak Grolsch Veste kan geen zonnepanelen dragen’

Op het dak van de Grolsch Veste komen geen zonnepanelen, omdat de dakconstructie van het stadion niet is berekend op die extra belasting. Dat zegt hoofd-verkoop Joost Posthuma van Pure Energie, de hoofdsponsor van FC Twente.

FC Twente ging drie jaar geleden een sponsorovereenkomst aan met Pure Energie, de leverancier van groene stroom uit Enschede. Daarbij werd afgesproken, dat Pure Energie zou onderzoeken in hoeverre het leggen van zonnepanelen op het dak van de Grolsch Veste mogelijk is.

Op daken bedrijfspanden
Het Enschedese bedrijf heeft op meer daken van bedrijven zonnepanelen geïnstalleerd. Zo liggen er op een deel het dak van de nabij het stadion gelegen transportbedrijf HST bijna 400 zonnepanelen van Pure Energie. De groene leverancier uit Enschede legde in eigen stad verder onder meer ook zo zonnepanelen op het dak bij de Bouwgroep Koopmans.

Maar het dak van de Grolsch Veste is dus ongeschikt. „We zijn er over in gesprek geweest met Aveco de Bondt in Holten, het ingenieursbureau dat verantwoordelijk is voor de dakconstructie van de Grolsch Veste”, zegt Joost Posthuma van Pure Energie. „Aveco de Bondt (dochterbedrijf van VolkerWessels-red.) had de extra belasting berekend en de conclusie was dat het niet kan.”

Veel zonnepanelen op stadions
Maar op daken van andere stadions in Nederland liggen duizenden zonnepanelen. Bij het AFAS Stadion van AZ liggen er in totaal 1.700. Momenteel wordt onderzocht of het gewicht daarvan van invloed is geweest op het instorten. Het dak van de Johan Cruyff Arena telt maar liefst 4.200 panelen, op het dak van de Galgenwaard van FC Utrecht liggen er 3.380 en Eneco heeft er 2.900 gelegd op het dak van het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Particuliere investeerders hebben de installatie van 1.092 zonnepanelen op het dag van de Euroborg, de thuishaven van FC Groningen, betaald.

Raadsvragen in Enschede over dak Grolsch Veste
In Enschede heeft raadslid Ben Sanders van Burgerbelangen Enschede (BBE) vragen gesteld over de constructie van de Grolsch Veste. Hij wil van het college van b. en w. weten of er nog contact is geweest hierover met FC Twente en of het dak van het stadion na 2011 nog is gecontroleerd op stabiliteit, constructie etc. Sanders vraagt zich verder af of de veiligheid met betrekking tot de stabiliteit en constructie van de Grolsch Veste op dit moment volledig kan worden gegarandeerd.

Dat de schrik er goed in zit na het instorten van het dak van AZ in Alkmaar, is duidelijk. FC Utrecht laat een inspectie uitvoeren aan het dak van voetbalstadion De Galgenwaard. De stadions van FC Utrecht en AZ zijn namelijk in dezelfde periode gebouwd door hetzelfde bouwbedrijf Midreth. Ook zijn beide stadions door dezelfde architect ontworpen. In Breda wordt de constructie van het stadion van NAC door de gemeente onderzocht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: